fbpx

Ethnographic Research „Drugan’s Faces“

A youth volunteer project funded by the European Solidarity Corps in order to promote intergenerational dialogue between the volunteers of „SolidarityWorks“ Foundation and the residents of the village of Drugan in the Pernik district.


Описание

Сборникът “Лицата на Друган: житейски разкази от едно българско село” представя историите на двайсет и трима местни жители от Радомирското село Друган, които отвориха домовете и сърцата си за доброволците на фондация „Солидарност в действие“ и със споделените спомени, размишления и преживявания извезаха пъстрата шевица на живота в едно малко българско село.  


Докато възрастните разказват истории, градящи се на реални преживявания, те предават опит на младите, който е събиран през времето. Този опит бива усвоен и трансформиран в устойчив субстрат, на който да пуснат корени и следващите поколения. Така получаваме възможността да предприемем едно пътуване към себе си, възползвайки се от познанието на онези преди нас. 


Красив е начинът, по който е избрано конкретно село Друган за място на настоящите изследвания. На пръв поглед изглежда обикновено, не по-различно от останалите български села. Малки магазинчета, разпръснати по продължение на главната улица, кметство, поща и църква. Уникално го прави обаче способността му да слива пътища. Младите хора, които са част от тази обмяна на перспективи, са открили тук свой уютен общностен кръг още по времето на доброволческите лагери, организирани от фондация „Солидарност в действие“, с цел създаването на пространство за учене чрез преживяване в село Друган. Водещо за тях е споделянето – на опит, на ценности, на история. Споделяне на свят. Но и на свързаност.


Книгата, която ви предстои да разгърнете, е плод на твърдата убеденост на група млади ентусиасти, че съумеят ли да съхранят изчезващото, ще успеят и да трансформират сегашното в по-хранителна среда за отглеждане на едно по-осъзнато и добро бъдеще, наситено със смисъл. Настоящото издание е възможно благодарение на финансовата подкрепа на Европейския корпус за солидарност.

Съучастници в създаването на книгата:

Авторски екип: Асен Василев, Ивана Пожарска, Деница Георгиева, Маги Назер, Неси Зеленкова

Художествено оформление: Рая Димитрова

Оформление на корица: Галин Джамбазов

Фотограф: Мартин Колев – Photo Arcanist

Асистент фотограф: Десислава Колева – Photo Arcanist

Дизайн на карта на с. Друган: Ilina Stefanova

Автор на картина „Другански кукери”: Стефан Калапишев

Прочети книгата:

Или я изтегли с един клик: ТУК


Настоящата публикация отразява единствено гледната точка на авторския екип, отговорен за издаването й.

Европейската комисия не носи отговорност за използването, по какъвто и да било начин, на съдържащата се в нея информация.

en_USEnglish