fbpx

2021г.

Вдъхновителките на община Радомир

След процес на обществени номинации наградихме 11 жени с висок принос за общественото, културното, политическото или икономическото развитие на община Радомир

През месец февруари 2021г. Фондация „Солидарност в действие“ организира кампания за номинации на най-вдъхновяващите жени на територията на община Радомир. Всеки желаещ можеше да номинира своите вдъхновителки чрез попълване на кратък онлайн формуляр. Получихме 22 номинации, чрез които бяха отличени 11 впечатляващи жени с висок принос за общественото, културно, политическо или икономическо развитие на община Радомир. По замисъл планирахме да наградим 10 вдъхновителки, но решихме, че всички номинирани заслужават да бъдат почетени.

Въпреки че обичайно осми март се отбелязва като ден на майката, Международният ден на жената всъщност е обвързан с историческата борба за права и свободи на жените и с признанието на техните икономически, политически и обществени постижения. За първи път се празнува през 1909г. в САЩ, а през 1977 г. общото събрание на ООН го признава за Международен ден за правата на жените.

Защо решихме да проведем този конкурс? В историята за това как са живели жените в миналото, какво ги е вълнувало, каква е била тяхната обществена роля, има много пропуски. Тъй като не са имали равни права с мъжете и са имали подчинена позиция, жените обикновено не се споменават в правните документи и в другите официални източници на информация за миналото. Жените получават достъп до образование сравнително отскоро в исторически план, поради което те самите рядко са документирали своите преживявания. Важно е да документираме и съхраняваме информация за постиженията на жените, за да се развиваме и за да могат бъдещите поколения жени да стъпят на постигнатото от нас.

С номинациите и открояването на вдъхновителките на община Радомир целяхме да насърчим и дадем видимост на жените от общността, чиито усилия и енергия допринасят за позитивната промяна и развитие в населените места, част от общ. Радомир. Вярваме, че тяхното обществено отличаване ще има ефект и върху младите жени и момичета. Наличието на вдъхновяващи примери е от изключителна важност за развитието на младите жени и момичета, тъй като те стимулират въображението ни във връзка с това какво е възможно и колко голям и разнообразен е приносът на жените не само в световен мащаб, но и в близост до нас.

Наградени вдъхновителки

Вергиния Йорданова

Категория: Общество

Вергиния Йорданова е посветила целия си живот на грижата и помощта на другите. Тази вдъхновяваща жена работи като медицинска сестра в продължение на повече от 40 години, като работи в местни детски градини и помага на стотици болни и тежко ранени като част от екипа на Бърза помощ Радомир. Освен че е пример с човеколюбието си и с отдадеността си към грижата за здравето на ближните, тази дама е впечатляващ пример за това колко далеч може да стигне една жена, когато си науми нещо, както в преносен така и в пряк смисъл. Любовта към природата и желанието да не спира да се предизвиква и развива дори в напреднала възраст подтикват тази забележителна жена да извърви най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България Ком-Емине, дълъг 650км. Сама тя също извървява голяма част от поклонническия път Камино де Сантиаго в Испания.

Милда Барилска

Категория: Общество

Милда Барилска работи като фармацевт. Тя е високо образована, дисциплинирана и силно чувствителна към нуждите на другите. Номиниралата я Кристиана Бисерова я определя като “Всеотдайна, мотивираща, целеустремена” личност, която постига целите си, независимо от трудностите пред себе си и никога не се отказва. Търпелива, отзивчива, усмихната и скромна тази дама всекидневно помага в грижите за здравето на десетки жители от Радомир.

Рени Евстатиева

Категория: Общество

Рени Евстатиева се гордее с несломимия си дух и със своя незаглушим глас. Тя е природна стихия, която се отприщва в лицето на несправедливостта и носи духа на промяната към едно по-солидарно бъдеще с равни права за всички. Тя е майка на човек с увреждания и самата тя е пенсионер с тежка инвалидност, но въпреки житейските трудности не е спирала да работи за социална промяна и да използва всяка възможност, за да привлича други хора към каузата на Доброто и на колективното търсене на решение на обществените проблеми.  Магистър по право, владеещ няколко чужди езика, който не спира да се развива духовно и интелектуално, общувайки с разнообразни групи от хора. Активист за правата на децата и хората с увреждания. Организатор на протестни дейности на майките на деца с увреждания в гр. Радомир и в национален мащаб.

Христина Петрова

Категория: Общество

Христина Петрова е посветила живота си на работата за общественото благо. Тя е бивша кметица на с. дебели Лаг, описвана като добър и скромен човек. Директор е на дневен център за възрастни хора в с. Извор. Тази вдъхновителка е изключително всеотдаен и умел организатор, който работи изключително добре с хората и се отнася с огромно уважение и грижа към възрастните хора. Моля нека посрещнем с аплодисменти Христина Петрова.

Веска Чакърова

Категория: Култура

Веска Чакърова е една изключителна дама, която очарова както със своите неоспорими лични качества, така и със своите творения, които съхраняват и предават към следващите поколения културното ни наследство. Родена в с. Друган, тя рисува от малка, но по време на труден период, в който не може да си намери работа, решава да се научи на иконопис, записва курс по иконопис за възрастни и с течение на времето нейните златни ръце и сърце изписват стените на новопостроената през 2016г, църква в село Друган, а други нейни икони красят домове и църкви из целия регион.  Номинирана от: Милка Пиперкова, Ралица Шунина, Станислава Иванова, Захаринка Ваташка от с. Друган, които я описват като прекрасен човек, изключителна жена и творец. “Най-дейната и талантлива жена на селото.” 

Татяна Дупаринова

Категория: Култура

Татяна Дупаринова е народна певица от световен ранг. Тя е номинирана от цяла група ентустиасти, които я описват като “магнетична дама”, “Космически глас, добър човек,истински приятел”. Тя е солист в Представителният ансамбълът на въоръжените сили и хор Български гласове Ангелите. Проправила си е път към световните сцени и е пяла заедно с едни от най-известните родни и световни музикални звезди. Тя е забележителен културен посланик на България и на българския фолклор, като освен това създава авторска музика, отличена с международни награди.

Елена Левачка

Категория: Култура

Седемдесет и пет годишната Елена Левачка е същински човек слънце. Топла, приобщаваща, инициативна. Тя има огромен принос за културното развитие на с. Друган чрез ръководната си дейност в читалището и във фолклорните самодейни състави. Неукротим дух за предаване на местният фолклор, традиции и религия.

Румяна Давидкова

Категория: Образование

Нейната мисия е училището да се превърне в любимо място за всички и всяко едно дете да е обгрижено и да има възможност за изява. Хората, които я познават, я описват като инициативна, неуморна, завладяваща и всеотдайна личност.  Обичта й към децата и работата в училище се въплъщават не само в отношенията й с колеги, родители и ученици, но и в пълната трансформация на училището под нейно ръководство.  Като Директор на ОУ ,,Христо Смирненски“ гр.Радомир тя преобразява училището до неузнаваемост – Мариана Вучева пише: “Промени се изцяло обликът му, като се реконструираха съществуващите и се изградиха нови помещения. Преобрази се и училищният двор. Децата са включени в много и разнообразни извънкласни дейности. Редом с традициите вървят и иновациите. Това е истински храм на знанието, съграден с много труд,  всеотдайност и любов! Тя е пример и вдъхновител за безрезервна отдаденост!“

Елена Милошева

Категория: Образование

Елена Милошева е преподавател по английски език в училище „Арх. Зиновий“. Тя е любим учител на много деца. Тя е от онези учители, които правят ученето забавно. От тези будители от които има нужда днешното образование.  Децата са нейното вдъхновение и призвание, а наградата за добре свършена работа са усмивките и добрите резултати на учениците. Всеотдайна към професията си и към децата, тази вдъхновяваща дама е от онези образовани млади хора, които са предпочели да се развиват в родния малък град и имат много какво да дадат. 

Цветелина Василева

Категория: Предприемачество и Бизнес

Поради здравословното състояние на втората си дъщеря след нейното раждане, Цветелина Василева не може да продължи да работи както преди това. Започва да търси решение, така че да може да справи с тази нелека ситуация. Страстта й към готвенето и грижата за другите чрез вкусни и красиво изглеждащи ястия и необходимостта да намери нов начин за препитание, като съвместява грижата за децата си, я провокират да трансформира себе си и да превърне хобито си в бизнес възможност. Така тази дама започва усилено да търси начин да се развива в кулинарната сфера, свързва се с по-опитни готвачи и през 2018г. създава кулинарна група във Фейсбук, където споделя своите “кулинарни изкушения” и намира своите първи клиенти.

Анна Христова

Категория: Предприемачество и Бизнес

Анна Христова е заместник изпълнителен директор на производствена фирма „AК Електрик“ АД, гр. Радомир. Тя е номинирана от Филип Витанов, мениджър човешки ресурси в компанията, който я описва като “добър човек, вдъхновяващ лидер, успешен мениджър.“ Анна работи в компанията от 13 г. Започнала е като специалист, след това се развива като супервайзор, мениджър на звено, производствен мениджър и от няколко години е заместник изпълнителен директор. Според Витанов, “Най-доброто човешко качество на тази изключителна дама е нейната емпатия – тя съпреживява емоциите, чувствата и мислите на хората около нея. Готова е да помогне на всеки член на екипа, с който работи. В съчетание с таланта на лидер, който притежава, тя се доказа като един от най-успешните мениджъри не само в компанията, но и в AQ Group. Компетентността, ентусиазмът и отдадеността, с които работи, вдъхновява всеки, който има досег с нея.” Тя е инициатор и на много вътрешнофирмени социално отговорни инициативи.

Отбелязване на Международния ден на Жената

В подготовка за празника разговаряхме с десетки жени от гр. Радомир, които се снимаха с нашата празнична селфи рамка. Пълният албум със снимки, можете да видите ТУК.

На 08.03.2021г. на площада в гр. Радомир заедно отпразнувахме вдъхновяващите жени, които развиват и променят населените места и общностите на територията на община Радомир. На събитието присъстваха Изпълнителният Директор на Местна Инициативна Група Радомир-Земен Радослав Йорданов, Председателят на Общинския съвет на Община Радомир Светослав Кирилов и повече от 70 местни граждани.

Събитието, включи награждаване на 11-те победителки в конкурса за номинации „Вдъхновителки на община Радомир“, музикални поздрави в изпълнение на Татяна Дупаринова и специална Огнена шоу програма.

Благодарим на всички присъствали, на наградените вдъхновителки, на невероятните артисти от Bright Eye – танцово представление с огън, на талантливите стажантки на Semperia Films, които доброволстваха по време на събитието, както и на Местна инициативна група Радомир-Земен, които предоставиха наградите за нашата тематична викторина.

Пълният албум със снимки можете да видите ТУК.

С подкрепата на:

Проектът е финансиран от Български фонд за жените, като е избран сред 112 проектни идеи от 46 населени места в България и представлява една от десет смели идеи за отбелязване на Международния ден на жената, които Българският фонд за жените подкрепя през 2021г.

en_USEnglish