fbpx

Откриване на етнографски проект в село Друган

 

На 14.12. В читалище “Благой Гебрев – 1905г.” в с. Друган се проведе представяне на доброволчески проект “Лицата на Друган – междупоколенчески диалог и интерактивна етнография”, организиран от младежи-доброволци към фондация “Солидарност в действие”. На събитието присъстваха представители на местната общност, наред с кмета на с. Друган, г-н Славчо Душков, който съдейства на доброволческия екип от самото начало на проекта.

 

По време на представянето доброволците разказаха за целите, които са си поставили с етнографския проект, и приканиха публиката да се запише за участие и да предаде информация за проекта на своите близки, приятели и познати в селото.

 

Основните задачи на проекта са следните: първо – да документира знанията и преживяванията на възрастните хора в селото чрез провеждането на интервюта с 40 местни жители; второ – да изследва социалните и културни промени, които настъпват при обезлюдяването на българските села и да създаде възможности за обществени дискусии по темата. Наред с това дванадесетмесечният проект цели да насърчи общуването и обмена на знания между поколенията.

 

Доброволците, участващи в проекта, са на възраст от 18 до 30г., студенти и работещи млади хора с интерес към селото и неговия бит, които преминават през едномесечно обучение с ментори от България и САЩ, за да се подготвят за етнографската работа на терен. Обучението им включва въведение в методите на работа и етичните принципи на етнографската наука, наред със стратегии и упражнения за развиване на добри умения за интервюиране и анализ на етнографски данни.

 

Срещите с местните жители и документирането на техните житейски разкази започва през декември и ще продължи до края на февруари, след което екипът доброволци ще се заеме със сериозната задача да анализира събраните данни. Въз основа на тях ще бъде изготвена етнографска книга, включваща разкази, истории и впечатления на местните хора, както и сравнителен анализ на техните усещания и преживявания относно настъпилите в селото промени и нуждите, които излизат на преден план във връзка с развитието на селските райони и подобряването на условията на живот на живеещите там хора.

 

Проектът се финансира от Европейския Корпус за Солидарност, инициатива на Европейския съюз, даваща възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като допринасят за общностите и хората в Европа, както и да придобият вдъхновяващ и изпълнен с отговорност опит.

 

Повече информация за проекта можете да намерите ТУК.

en_USEnglish